Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
Mat, nutrition och hälsa
Utbildning
Forskning
Samverkan
Om oss
Mat, nutrition och hälsa
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
  1. HKR
  2. Mat, nutrition och hälsa
  3. Kursplan
  1. HKR
  2. Mat, nutrition och hälsa
  3. Kursplan

Mat, nutrition och hälsa
22,5 hp

Kurskod: NM101G

Beslut: Fastställd i nämnden 2010-08-24. Giltig från och med 2010-08-30 till och med 2012-08-29. Nedlagd 2025-06-16. Ersätts av: NM130G - Tillämpad näringslära.

Nivå: Grundnivå

Utbildningsområden: Naturvetenskapliga området 50%, Medicinska området 50%

Huvudområde: Mat- och måltidskunskap

VFU-andel: -

Engelsk titel: Food, Nutrition and Health

Diarienummer: 1482/333-10

Allmänna uppgifter

Kursen ges inom Gastronomiprogrammet. Studieform: Distans.

Fördjupningsnivå

G2F Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Förkunskaps- och behörighetskrav


aaaaa

Grundläggande behörighet samt avslutade kurser om minst 90 hp varav minst Matlagning med inriktning mot Gastronomi 15 hp, Mat- och Måltidskunskap II 30 hp, Ekonomi introduktion 7,5 hp samt Näringslära II 7,5 hp eller motsvarande.

Innehåll

Kursen består av tre delmoment; näringsfysiologi, immunologi och födoämnesintolerans (båda i form av nätbaserade moment) samt ett tredje, praktiskt högskoleförlagt moment, tillämpad näringslära i kök.

Moment 1: Näringsfysiologi

Momentet ger fördjupande kunskaper om energiomsättning och näringsämnenas funktion. En genomgång görs av mag- tarmkanalens uppbyggnad. Vidare behandlas hur och var olika energigivande ämnen och näringsämnen absorberas och omsättningen i cellen. Individuellt energi- och näringsbehov beroende på fysisk aktivitetsgrad diskuteras. Sjukdomar relaterade till matens intag och omsättning studeras, exempelvis diabetes och enzymbristsjukdomar. Kroppens behov och omsättning av vätska behandlas även. I momentet ingår även kost- och näringsanalys av en diet, näringsterapi.

Moment 2: Immunologi och födoämnesintolerans

Immunförsvarets fysiologi och funktion behandlas. Kunskap ges om livsmedelsallergier och födoämnesintolerans samt de konsekvenser det får för vår hälsa och matlagning. Momentet ger en djupare förståelse för hur immunförsvaret interagerar med energigivande ämnen och näringsämnen i maten. Andra komponenter i maten (än de som ger upphov till allergier/intoleranser) som ger upphov till oönskade fysiologiska reaktioner, kommer att studeras. Skriftligt arbete i form av rapport där en meny utarbetas enligt kostrekommendationerna för en definierad allergi.

Moment 3: Tillämpad näringslära i kök

Momentet innefattar att ta fram kost- och måltidsförslag för personer med speciella behov samt vid näringsterapi. I momentet ingår att ta fram dagsmenyer, planera inköp, beräkna kostnader och näringsaspekter samt att tillaga och presentera en hel dags måltider.

Lärandemål

Kunskap och förståelse

Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna förklara energi- och näringsämnenas omsättning från mag- tarmkanalen till cellen (1) 
  • kunna ge exempel på de faktorer som styr energibehovet i varierande situationer (2)
  • kunna komplettera brister i kosthållning i normalkosten och de vanligaste sjukdomarna relaterade till matens omsättning (3)
  • kunna redogöra för immunförsvarets uppbyggnad och funktion (4)
  • kunna förklara bakgrunden till vanliga livsmedelsallergier och födoämnesintoleranser (5)
  • kunna redogöra för övriga komponenter i maten som kan orsaka obehag (6)
  • kunna sammanställa måltidsförslag för olika målgruppers specifika behov avseende en dag (7)

Färdighet och förmåga

Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna sammanfatta kroppens behov av energi och näring på cellnivå och kunna relatera detta till födointag och livsmedel (8)
  • kunna urskilja brister i specialdieter samt föreslå ersättande livsmedel (9)
  • kunna relatera fysisk aktivitetsgrad till energi- och näringsbehov (10)
  • kunna visa på kroppens behov av vätska och de faktorer som påverkar vätskebehovet (11)
  • kunna sammanfatta interaktioner mellan immunförsvar och matens energivande ämnen och näringsämnen (12)
  • kunna organisera det praktiska arbetet, tillaga och presentera måltider och argumentera för menyförslaget (13)

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna motivera kostens sammansättning utifrån individens ålder, kön och fysisk aktivitet (14)
  • kunna kategorisera näringsbristtillstånd utifrån orsak, t ex matvanor eller metabol dysfunktion (15)
  • kunna stödja individer i planering av måltider anpassade efter deras allergi eller intolerans (16)
  • kunna värdera måltiden i förhållande till näringsinnehåll och kulinariska egenskaper (17)

Genomförande

Moment 1 och 2 ges som nätbaserade kurser. Undervisningen består av föreläsningar, övningar och laborationer via en nätbaserad lärplattform. Självrättande test, diskussionsuppgifter och fördjupningsarbete används i undervisningen. Kostanalys med hjälp av kostregistreringsprogrammet Dietist XP.

Moment 3 innefattar en planeringsdel som bedrivs i form av självstudier samt en delvis lärarledd praktisk tillämpning i kök. För vissa praktiska delar kan ett självkostnadspris för livsmedel tas ut.

Examination – prov och former

Moment 1 omfattar 7,5 hp och examineras genom två delprov:

Delprov 1 (6hp) Internetbaserad tentamen. Som betyg används Underkänd/Godkänd/Väl godkänd. Examinerar förväntade läranderesultat 1-3,8-11,14,15

Delprov 2 (1,5hp) Rapport. Som betyg används Underkänd/Godkänd.
Examinerar förväntade läranderesultat 9


Moment 2 omfattar 7,5 hp och examineras genom två delprov:

Delprov 3 (4,5 hp) Internetbaserad tentamen. Som betyg används Underkänd/Godkänd/Väl godkänd. Examinerar förväntade läranderesultat 4,5,6,12

Delprov 4 (3 hp) Rapport. Som betyg används Underkänd/Godkänd/Väl godkänd. Examinerar förväntade läranderesultat 10

Moment 3 omfattar 7,5 hp och examineras genom ett delprov:

Delprov 5 (7,5hp) Sammanvägt resultat av uppgifter utförda i moment 3. Som betyg används Underkänd/Godkänd/Väl godkänd. Examinerar förväntade läranderesultat 7,13,16,17

Det slutliga kursbetyget grundar sig på en sammanvägning av resultatet av samtliga delprov.

Som betyg på kursen används Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.
För kursbetyget Godkänd krävs Godkänd i samtliga delprov. För kursbetyget Väl godkänd krävs dessutom Väl godkänd på minst 16hp.

Kursutvärdering

Kursutvärdering sker i enlighet med av högskolan utfärdade riktlinjer.

Beslut

Fastställd i nämnden 2010-08-24. Giltig från och med 2010-08-30 till och med 2012-08-29. Nedlagd 2025-06-16. Ersätts av: NM130G - Tillämpad näringslära.

Revideringar

Övergångsbestämmelser

Student antagen till denna kurs äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter dess sista giltighetsdatum (se beslut ovan). Därefter examineras studenten i enlighet med vid examinationstillfället gällande kursplan.

Litteratur

Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.

Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.

Moment 1

  • Abrahamsson, Lillemor m.fl. (red.) (2006), Näringslära för högskolan. 5 upplagan. Stockholm: Liber (461 s).

  • Jeukendrup, A. E., Gleeson, M., Broholmer, M. & Egerton, M (2007), Idrottsnutrition för bättre prestation. Stockholm: SISU idrottsböcker (371 s).

  • Programvaran Dietist XP, tillhandahålls utan kostnad av Högskolan.

  • Artiklar och vetenskapliga artiklar på svenska och engelska via länkar på nätet om totalt 100 sidor tillkommer.

Moment 2

  • Livsmedelsverkets Allergiinformation reviderad 2008 Kortversion;. http://www.slv.se/sv/grupp1/risker-med-mat/allergi-och-overkanslighet/

  • Haug, Egil, Bjålie, Jan G., Sand, Olav & Sjaastad, Øysten V (2007), Människokroppen: Fysiologi och anatomi. 2 upplagan. Stockholm: Liber (544 s).

  • Programvaran Dietist XP, tillhandahålls utan kostnad av Högskolan.

  • Artiklar och vetenskapliga artiklar på svenska och engelska via länkar på nätet om totalt 100 sidor tillkommer.

Moment 3

  • Nordic Nutrition Recommendations 2004: Integrating nutrition and physical activity. Copenhagen: Nordic Council of Ministers (436 s).

Kortadress: www.hkr.se/knm101g

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025